Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Περιεχόμενο Μαθήματος

Απόβλητα από διάφορους παραγωγικούς τομείς. Βιομηχανική Συμβίωση και Κτηματολογικός Σχεδιασμός. Εμπορία λυμάτων/εκπομπών. Αποφυγή της Ρύπανσης και Ελαχιστοποίηση Αποβλήτων μέσω επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης, Επιπτώσεις στον κύκλο της ζωής και στρατηγικές διαχείρισης. Διεργασίες επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων: Χαρακτηριστικά και κανονισμοί για την ποιότητα των λυμάτων, Φυσικές/χημικές/βιολογικές μέθοδοι επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων, Πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής επεξεργασία, Μοντελοποίηση διεργασιών επεξεργασίας λυμάτων. Προηγμένες τεχνικές ελέγχου για τη ρύθμιση της ποιότητας των λυμάτων εξόδου: Τεχνικές εύρωστου ελέγχου και ελέγχου οδηγούμενου από δεδομένα, Εποπτικός έλεγχος και Αισθητήρες Λογισμικού. Στερεά βιομηχανικά απόβλητα: Κατηγοριοποίηση, Οικονομικά Χαρακτηριστικά, Ανακύκλωση. Ρομποτικές εφαρμογές στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Διαλογή αποβλήτων με τεχνικές ρομποτικής όρασης. Έλεγχος καύσης σε Καύσιμα Προερχόμενα από Απορρίμματα ( RDF). Μοντελοποίηση και Έλεγχος συστημάτων πυρόλυσης, συστημάτων αποτέφρωσης και συστημάτων αεριοποίησης. Τεχνολογίες και Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Ατμοσφαιρική ρύπανση: Κύριοι ατμοσφαιρικοί ρύποι και μετασχηματισμοί τους, Μεταφορά και Διασπορά ατμοσφαιρικών ρύπων, Μείωση βιομηχανικών εκπομπών, Μοντελοποίηση και Έλεγχος. Εξοπλισμός για τον έλεγχο σωματιδιακών και Αέριων ρύπων. Ρομποτικά συστήματα καθαρισμού επικίνδυνων αποβλήτων.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών α) στους βασικούς ρύπους βιομηχανικών και άλλων παραγωγικών μονάδων, β) σε θέματα βιώσιμης βιομηχανικής ανάπτυξης, γ) ελέγχου ρύπανσης και δ) νομικού πλαισίου και περιβαλλοντικών περιορισμών. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα είναι σε θέση:

  • Να κατανοούν τους κανονισμούς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από τις ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες.
  • Να κατηγοριοποιούν τους βιομηχανικούς ρύπους (αέριοι, υγρά απόβλητα, στερεά απόβλητα, επικίνδυνοι ρύποι) ως προς τη μέθοδο επεξεργασίας τους.
  • Να αναλύουν τους περιορισμούς και τους δείκτες ποιότητας που επιβάλλονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
  • Να αναλύουν τη συσχέτιση μεταξύ κτηματολογικού σχεδιασμού, διαχείρισης αποβλήτων και βιομηχανικής δραστηριότητας.
  • Να αναλύουν και να εφαρμόζουν εργαλεία ελαχιστοποίησης ρύπων μέσω διαδικασιών ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης πολυτίμων υλικών.
  • Να κατανοούν τις βασικές φυσικές, χημικές και βιολογικές διεργασίες επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων, όπως αυτές εφαρμόζονται στις περιπτώσεις στερεών, υγρών και αέριων ρύπων.
  • Να μοντελοποιούν βιομηχανικά συστήματα ελέγχου ρύπανσης.
  • Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ελεγκτές ρύθμισης βιομηχανικών συστημάτων για την ελαχιστοποίηση βιομηχανικών ρύπων.
  • Να αναλύουν τη συσχέτιση της ικανοποίησης των περιβαλλοντικών προτύπων με την απόδοση και το κόστος λειτουργίας των παραγωγικών μονάδων
  • Να σχεδιάζουν και να υλοποιούν συστήματα υποστήριξης αποφάσεων για την διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων.
  • Να αναλύουν τη λειτουργία ρομποτικών συστημάτων καθαρισμού.
  • Να συνδυάζουν τις προαναφερόμενες μεθόδους και τεχνολογίες για την μελέτη και την εφαρμογή αντιρρυπαντικών τεχνολογιών σε βιομηχανικές και άλλες παραγωγικές εφαρμογές. 
     

Για το περίγραμμα του μαθήματος πατήστε εδώ.