Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Π.Μ.Σ δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και του ΕΚΠΑ προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Π.Μ.Σ.

Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Απαραίτητα δικαιολογητικά
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν από τους υποψηφίους μεταπτυχιακούς φοιτητές είναι:

  • Αίτηση υποψηφιότητας, στην οποία εκτίθενται οι λόγοι επιλογής και φοίτησης στο Π.Μ.Σ.
  • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα.
  • Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών (ή υπεύθυνη δήλωση με τα μαθήματα για τα οποία εκκρεμεί η βαθμολογία).
  • Αναλυτική Βαθμολογία του Α’ κύκλου σπουδών.
  • Έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας (εάν υπάρχει)
  • Αντίγραφα από τυχόν άλλα πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα από ΑΕΙ, ή αντίστοιχων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
  • Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια, εάν υπάρχουν.
  • Αποδεικτικά υποτροφιών και βραβείων.
  • Έως δύο συστατικές επιστολές.
  • Αναγνωρισμένο κατά την κείμενη νομοθεσία Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2, επικυρωμένο από την αρχή έκδοσης ή από δικηγόρο (ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., γνώση της αγγλικής γλώσσας).
  • Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν
  • Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Σ.Ε. του Π.Μ.Σ., γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους, οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Π.Μ.Σ. στην ελληνική γλώσσα.
  • Επιπλέον στοιχεία κατά την κρίση του υποψηφίου, όπως π.χ. αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ., κ.ά.
  • Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
  • Μία πρόσφατη φωτογραφία.
  • Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής

Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Η Συνέλευση του Τμήματος αναθέτει στη Σ.Ε. να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. Η Σ.Ε. ελέγχει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής
συμπεριλαμβάνονται στο σχετικό Μητρώο των αλλοδαπών ιδρυμάτων που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Αν το ίδρυμα της αλλοδαπής ανήκει στον κατάλογο ιδρυμάτων του άρθρου 307, του Νόμου 4957/2022, τότε ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι..

Αξιολόγηση των υποψηφίων και Επιλογή των εισακτέων
Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια και με κλίμακα βαθμολογίας από 0 έως 100 αξιολογικές μονάδες (α.μ.):

  1. Βαθμός πτυχίου. Έστω Β ο βαθμός πτυχίου του υποψηφίου. Ο αριθμός μορίων που λαμβάνει υπολογίζεται ως (Β‐5)x2. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Δέκα (10). Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός πτυχίων, λαμβάνεται υπ’ όψη το πτυχίο με τη μεγαλύτερη συνάφεια με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και μεταξύ πτυχίων με ισοδύναμη συνάφεια λαμβάνεται υπόψη αυτό με τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου.
  2. Βαθμός σε προπτυχιακά μαθήματα και διπλωματική ή πτυχιακή εργασία συναφούς γνωστικού αντικειμένου με τα μαθήματα του Π.Μ.Σ.: Για κάθε μάθημα ή διπλωματική/πτυχιακή εργασία συναφούς γνωστικού αντικειμένου με τα μαθήματα του Π.Μ.Σ., στο οποίο ο υποψήφιος έχει λάβει βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του επτά, λαμβάνει 2 μόρια. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Είκοσι (20).
  3. Συνάφεια του πτυχίου ΑΕΙ και των γνώσεων του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ: Ο υποψήφιος λαμβάνει έως είκοσι (20) μόρια ανάλογα με το βαθμό συνάφειας του πτυχίου του και των γνώσεων του (όπως αυτές τεκμαίρονται από το φάκελο υποψηφιότητας).
  4. Ερευνητική ή Επαγγελματική δραστηριότητα σε συναφές γνωστικό αντικείμενο: Τέσσερα (4) α.μ. ανά πιστοποιημένο έτος επαγγελματικής προϋπηρεσίας ή ερευνητικού έργου (συμμετοχή σε ερευνητικό πρόγραμμα ή απασχόληση σε ερευνητικό κέντρο) σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το Π.Μ.Σ. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Είκοσι (20).
  5. Δημοσιεύσεις σε αντικείμενα συναφή με το Π.Μ.Σ.: 4 μόρια για κάθε δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, 3 μόρια για κάθε δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με κρίση πλήρους κειμένου, 1 μόριο για κάθε δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με κρίση περίληψης ή σε ελληνικό συνέδριο. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Είκοσι (20).
  6. Απόδοση κατά τη συνέντευξη: Η Σ.Ε. αξιολογεί κατά τη συνέντευξη το ενδιαφέρον του υποψηφίου για το Π.Μ.Σ., την προσήλωση στην ολοκλήρωση των σπουδών του και την ευρύτερη κατάρτισή του στο αντικείμενο του Π.Μ.Σ. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Δέκα (10). 

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η γνώση της αγγλικής γλώσσας, όπως προκύπτει i) από την κατοχή ενός από τα εξής πτυχία: (α) Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για την Αγγλική Γλώσσα επιπέδου τουλάχιστον Β2, ή άλλο πιστοποιητικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας το οποίο αναγνωρίζεται από το ελληνικό δημόσιο ότι αντιστοιχεί σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 (γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που δέχεται το ΑΣΕΠ ως επιπέδου Β2 και άνω), όπως FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH του Πανεπιστημίου Cambridge, EXAMINATION FOR THE CERTIFICATE OF COMPETENCY IN ENGLISH του Πανεπιστημίου Michigan, και (β) πτυχίο από Αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο ή πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας, ή ii) από την επιτυχή παρακολούθηση κατά τις προπτυχιακές σπουδές σε ΑΕΙ μαθήματος Αγγλικής Τεχνικής Ορολογίας σε αντικείμενα συναφή με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. ή iii) από την επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις που θα διοργανωθούν από τη Σ.Ε. στο αντικείμενο Αγγλικής Τεχνικής Ορολογίας στα αντικείμενα του Π.Μ.Σ.

Η συνέντευξη των υποψηφίων και η εξέταση στην αγγλική τεχνική ορολογία μπορούν να πραγματοποιηθούν και εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας κατάλληλα τεχνικά μέσα, αντίστοιχα με αυτά που προβλέπονται στον Ειδικό Κανονισμό Οργάνωσης και Εφαρμογής Μεθόδων Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Π.Μ.Σ. για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τις εξ αποστάσεως εξετάσεις.

Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των υποψήφιων φοιτητών/τριών με την αναλυτική βαθμολογία τους στα επιμέρους κριτήρια αλλά και με την τελική τους βαθμολογία, ταξινομημένων κατά σειρά επιτυχίας και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση του Τμήματος. 

Οι επιτυχόντες/ουσες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών, θα κληθούν να εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. οι επιλαχόντες/ουσες (αν υπάρχουν), με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.