Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ

Εκπόνηση εργασιών ανά μάθημα:

  • Εισαγωγή των φοιτητών στην μελέτη και επίλυση προβλημάτων
  • Εισαγωγή των φοιτητών στην ερευνητική διαδικασία

          - μελέτη βιβλιογραφίας, καταγραφή απαιτήσεων/στόχων του προβλήματος,
          - προσδιορισμός και συνδυασμός θεωρητικών μεθόδων και τεχνολογικών εργαλείων,
          -  ανάπτυξη κριτικής σκέψης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων,
          - έλεγχος εγκυρότητας της προτεινόμενης λύσης

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία (ΜΔΕ)

- Ατομική, πρωτότυπη και με ερευνητικό χαρακτήρα

- Δυνατότητα ορισμού βιομηχανικού συμβούλου (στέλεχος της βιομηχανίας ή τεχνικής εταιρίας στα αντικείμενα του ΠΜΣ), που θα συνεπικουρεί τον επιβλέποντα, προσφέροντας βιομηχανικά στοιχεία, δεδομένα και την εμπειρία του στην βιομηχανική παραγωγή

- Η ανάθεση, εκπόνηση και εξέταση της ΜΔΕ διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΚΠΑ, καθώς και από τα προβλεπόμενα στον Εσωτερικό Κανονισμό και τον Κανονισμό Εκπόνησης Εργασιών του ΠΜΣ

Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΠΜΣ παρέχει στους αποφοίτους δικαίωμα πρόσβασης σε τρίτο κύκλο σπουδών ΑΕΙ για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής.

Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών Τμήματος Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας

Ερευνητικά Αντικείμενα ΠΜΣ

  • Σχεδιασμός συστημάτων αυτομάτου ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του εύρωστου, του εποπτικού, του προσαρμοστικού, του υβριδικού, του ιεραρχικού και του κατανεμημένου ελέγχου, χρησιμοποιώντας αλγεβρικές, γεωμετρικές, μη γραμμικές μεθόδους, μεθόδους βελτιστοποίησης και μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. 
  • Μελέτη συστημάτων συμπεριλαμβανομένης της μοντελοποίησης συστημάτων, της εκτίμησης παραμέτρων, της εκτίμησης καταστάσεων, της διάγνωσης σφαλμάτων και της αξιοπιστίας συστημάτων.
  • Μεθοδολογίες αυτοματισμού και εφαρμογές στα συστήματα διακριτών συμβάντων, τα δίκτυα Petri, και τις μηχανές καταστάσεων.
  • Εφαρμογές όλων των παραπάνω, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο σε βιομηχανικές και άλλες διεργασίες και κατεργασίες, στον έλεγχο δικτυωμένων συστημάτων, τον έλεγχο σε ελικοφόρα και τροχοφόρα οχήματα και αεροπλάνα, σε συστήματα κυκλοφορίας, σε οικονομικά συστήματα, σε συστήματα ισχύος, σε γεωργικές εφαρμογές, σε συστήματα αντιρρύπανσης και προστασίας του περιβάλλοντος  και σε φυσικές πηγές πρώτων υλών.
  • Ευφυείς συσκευές και μετρήσεις, συστήματα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ανθρώπου – μηχανής, περιβάλλοντα λογισμικού αυτοματισμού, αυτόματη διαχείριση γνώσης, σχεδιασμός με υπολογιστές, κατεργασίες με υπολογιστές, βιομηχανικοί αισθητήρες, αισθητήρες κίνησης, οπτικά και άλλα αισθητήρια συστήματα, αισθητήρες λογισμικού, ολοκληρωμένα συστήματα αισθητήρων, μηχανική όραση, μηχατρονική, ελεγχόμενοι ηλεκτρομηχανικοί, υδραυλικοί και πνευματικοί ενεργοποιητές.  
  • Ανάλυση και σχεδιασμός αλληλεπιδράσεων κυβερνοφυσικών βιομηχανικών και αστικών συστημάτων, σχεδιασμός συστημάτων ανίχνευσης, προσδιορισμού και ανοχής κυβερνοφυσικών επιθέσεων. 
  • Κινηματική, δυναμική, έλεγχος, σχεδιασμός τροχιάς και προσομοίωση ρομπότ, ευφυών μηχανών και συστημάτων, σχεδιασμός χειρισμών, σχεδιασμός ρομποτικών μηχανισμών, προγραμματισμός ρομποτικού έργου και υπολογιστικά ζητήματα στη ρομποτική και τους αυτοματισμούς.
  • Εφαρμογές ρομπότ σε συναρμολόγηση, μεταφορά φορτίων, τηλελεγχόμενα ρομπότ, κινούμενα ρομπότ, μετακίνηση με ρομποτικά σκέλη, μικρο-ρομπότ, κυψελιδωτά και συνεργαζόμενα ρομπότ.
  • Ρομποτική και αυτοματισμοί στις κατεργασίες και σε ασθενώς δομημένα περιβάλλοντα, όπως είναι οι υπηρεσίες, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι ιατρικές εφαρμογές, οι κατασκευές, τα ευφυή οχήματα και τα ευφυή συστήματα κυκλοφορίας.
  • Θέματα ρομποτικής που συσχετίζονται με την αρχιτεκτονική υπολογιστών και την ανάπτυξη λογισμικού, τις προχωρημένες γλώσσες προγραμματισμού, τα περιβάλλοντα λογισμικού, τις βάσεις δεδομένων.
  • Συστήματα Τρισδιάστατης Εκτύπωσης και Σάρωσης